Adalar'ın yüzme, sutopu ve yelken gibi su sporlarına ek olarak tenisten basketbola, atletizmden voleybola, bokstan bisiklete daha pek çok ünlü sporcusu var. İstanbul’un en küçük doğa parçası sayılacak Adalar’ın, aynı zamanda bu denli sporcu yetiştirmesini nasıl açıklayabiliriz? İstanbul’da ilk su sporları aktiviteleri Adalar’da başladı denebilir. Ada Sularında Spor sergisi, işin bu yanını açıklıyor. Dolayısıyla Adalar'ın yüzme ve sutopunda pek çok Türkiye şampiyonu ve milli sporcu çıkarması doğal sayılabilir. Ancak ikinci "geleneksel" sporun futbol olması nasıl açıklanır? Türkiye'nin büyük çoğunluğu Adalar'da doğup büyümüş pek çok ünlü futbol yıldızı var çünkü. Kınalıada doğumlu ünlü futbolcu Niko Kovi, kendisiyle yaptığımız bir sözlü tarih çalışmasında bunu adada yapılan "Yıldız Maçları"na bağlıyor. Her yaz adalı ya da yazlıkçı pek çok ünlü oyuncu Kınalıada ve Büyükada’nın toprak sahalarında buluşur, karşılaşmalar yapardı. Turgay Şeren, Kadri Aytaç, Lefter Küçükandonyadis, Koço Kasapoğlu bu maçların önemli yıldızlarıydı. Niko Kovi, kendisi gibi çok sayıda futbolcunun ağabeylerini izleyerek futbolcu oldukları kanısında.

Adalar’ın Milli Sporcuları Sergisi’ni hazırlarken, Adalar Müzesi’nde toplanmış bilgiler çıkış kaynağımız oldu. Sonrasında Adalar’daki spor ve su sporları kulüpleri ile ve onların yöneticileriyle bir araya geldik. Yaklaşık 6 ay süren bir hazırlık sonrasında, 200’ün üzerinde milli sporcu envanterimize girdi. Ağırlıklı bölümünü, su sporları branşları oluşturdu, doğal olarak. Ama izlenebileceği gibi, hemen her branştan çok sayıda sporcu milli formayı giymiş ve ülkelerini başarıyla temsil etmiş.

Kuşkusuz Adalar’ın bir başka önemli özelliği, İstanbul’un mikro ölçeği sayılabilecek kültürel çeşitliliği bağrında taşıması. Aslında buna bugünün değil, dünün İstanbul’unun mikro ölçeği demek daha doğru çünkü İstanbul, ne yazık ki bu çeşitliliği büyük ölçüde kaybetti. Adalar’ın Milli Sporcuları listesinde yer alan isimler, İstanbul’da yitirilmiş ama Adalar’da halen korunan bu çeşitliliği de çok güzel şekilde yansıtıyor.

Oluşturduğumuz bu veri seti, bu açıdan da çok değerli.

Kuşkusuz eksiklerimiz var. Oluşturduğumuz bu veri ağı paylaşıldıkça, eksiklerimiz de ortaya çıkacak. Yeni sporcular eklenecek, var olanların bilgileri ve resimleri güncellenecek. Site, yaşayan ve gelişen bir site olacak. Bulduğunuz eksik ve yanlışları iletmek için de, spor@adalarmuzesi.org adresinden bize ulaşmanızı bekliyoruz.

Katkıda bulunan herkese teşekkürlerimizle.


TEŞEKKÜR

Hazırlık Komitesi:

Adalar Müzesi, Kınalıada Su Sporları Kulübü, Burgazada ASSK Kulübü, Heybeliada Su Sporları Kulübü, Heybeliadaspor, Kınalıadaspor, Burgazada Kültür Derneği

Koordinasyon ve yayına hazırlık: Adalar Müzesi

Katkıları için Beyoğluspor, Taksim ve Şişli kulüpleri, 500. Yıl Vakfı ve Müzesi, Orhan Şevki, Fethi Aytuna (Dinyakos.com), Naim Güleryüz ve Metin Delevi’ye teşekkür ediyoruz.